Lav din egen æblemost

15. august 2021

Der er masser af fine æbletræer i haverne i Pipkvarteret og mange af sorterne er så småt ved at være modne. Så hvorfor ikke bruge dem til at lave lækker æblemost? Det kan nemt fryses i bøtter og fryseposer og nydes hele vinteren.

Du kan leje Grundejerforeningens lille mosteri, som består af både kværn og presse, så du nemt og hurtigt kan lave en masse æblemost. Det er ret sjovt at gøre i fællesskab, så både børn og voksne kan være med når der skal plukkes/samles, vaskes, skæres, kværnes og presses æbler i massevis.

Det koster kun 50 kr. per døgn at leje mosteriet og du kan se en lille guide til hvordan udstyret skal bruges via dette Facebook-opslag: https://www.facebook.com/groups/Pipkvarteret/posts/4455039387885033/ 

LEJE AF PIPKVARTERETS ÆBLEMOSTERI
Grundejerforeningen købte sidste år to stk. 12 liters saftpressere og en 7 liters frugtkværn, og det er nemt at bruge.

SÅDAN BRUGER I KVÆRNEN OG PRESSEREN

1. Æblerne skal skæres over en enkelt gang, inden de fyldes i kværnen og kværnes.

2. Derefter fyldes den kværnede æblemasse i nettet, så nettet er helt fyldt. Nettet foldes henover æblerne inden i saftpresseren før låget skrues på.

Låget med de 2 halve cirkler skal stilles på skrå som et lille 'tag', der er højest ind mod midterstangen - og så bankes det på plads, så det er plant ovenpå æblenettet.

3. Ovenpå med de 2×2 tværgående klodser + til sidst klodsen med det røde betalbeslag. På med gummiringen og skru så den røde store 'møtrik' på stangen. Sæt til sidst den røde stang i møtrikken, og så er det ellers bare at presse saften.

4. Så er det tid til 2. presning:

Når i ikke kan presse mere (når drejestangen når til overkanten af 'tønden'), løfter i tønden af stangen igen. Tag nettet nedenud af tønden og bank låg-pladerne ud igen.

Sæt nu tønden ovenpå pressepladen igen. Nettet med de pressede æbler monteres igen oveni tønden og fyldes helt op med flere æbler.

Den lukkes som før og mosten presses. Og så smides æbleresterne ud, før en ny mostning begynder.

5. Vi anbefaler at si mosten igennem et klæde og at skolde beholderne og evt. skylle med atamon inden påfyldning.

Vi brugte flere skåle og baljer til saft og resterne af æblerne.

(Der skal nogle stærke arme til kværnen og saftpresseren. Og en plade under presseren, hvis den står på et pænt havebord. Den kan lave mærker i bordet.)

���� SÅDAN BOOKER DU ����

https://www.facebook.com/groups/Pipkvarteret/permalink/3453727111349604/

*** Når booking er bekræftet, henter I selv udstyret på Nattergalevej 6, 8210 Aarhus V. De store kasser med mosteriet står bag det hvide stakit til højre for hoveddøren.

Det bedes afhentet efter kl. 9 på lejedagen og afleveres i fin og HELT rengjort stand senest kl. 9 næste morgen ***